ANDERS HANSEN & SKÄRMTID | Sofie Alfrida

Sofie Alfrida

Annons

ANDERS HANSEN & SKÄRMTID

Hej på er! Hur mår ni idag, på lillördagen? Med mig är det bra och jag känner att jag steppar upp för varje dag som går, skönt! Idag är jag pigg, glad och peppad, så härlig känsla. Just nu befinner jag mig på jobbet, vi har precis ätit lunch och nyss landade jag inne på kontoret, så där har ni mig as we speak. Jag tänkte faktiskt ta upp en grej som har fått mig att tänka till lite och det är Anders Hansens sommarprat, har ni lyssnat? Anders är överläkare i psykiatri och expert på hjärnan. I hans sommarprat berättar han om varför vi idag mår så dåligt när vi egentligen kan må bra. Han berättar om hur tiden framför skärmar kan skapa psykisk ohälsa, hur våra hjärnor inte är skapta för ett sådant “digitalt” liv vi lever, hur vi rör på oss mindre och mindre och vad det gör med oss, och hur vi faktiskt kan påverka vårt mående, våra hjärnor och kanske till och med vår livslängd genom fysisk aktivitet, sömn och sociala relationer. 

Jag blev rent ut sagt rädd när jag lyssnade på hans sommarprat för jag vet hur extremt mycket jag sitter med min mobil, jag vet att jag spenderar timmar framför sociala medier och serier. Jag har såklart funderat över skärmberoendet innan men när jag hörde Anders prat som är baserad på fakta fick jag verkligen mig en tankeställare och bestämde mig för att faktiskt göra något åt det. På de flesta telefoner idag kan man se sin skärmtid per dag och per vecka, och om man tänker efter så är det (i alla fall för mig) sjukt många timmar som går åt till telefonen. Jag valde därför att ställa in min skärmtid så att allting i mobilen förutom sms och ring-funktionen stängs av mellan 22 och 06, det kanske inte låter så mycket för världen men jag har också begränsat användandet av sociala medier till 1h om dagen och DET mina vänner är en markant skillnad.

Detta gör också att jag inte kan sitta och strökolla instagram eller något annat. Så fort jag har en minut över eller tycker något är tråkigt kan jag inte ta upp mobilen och hänga på alla sociala medier. Behöver jag verkligen prata med någon får jag smsa eller ringa istället för att småchatta på snapchat osv, ja ni förstår!, jag måste verkligen välja mina tillfällen för att sitta med mobilen. För det är mest det beroendet jag vill bli av med, att hela tiden lägga all “ledig” tid/ alla pauser på telefonen, eller när jag umgås med folk bli distraherad av telefonen för att den surrar till i fickan eller på bordet. Stäng av den eller lägg bort den, annars stör den. Det nämnde Anders också, att om du har kvar telefonen så du fortfarande hör eller känner den lägger man energi och tid på att tänka “oj nu fick jag en notis, men bry dig inte om den” . 

Något annat han tog upp är vikten av motion och fysisk aktivitet i vardagen och VARJE dag. Jag är en ganska aktiv person, eller jag försöker träna regelbundet. Men jag har även här försökt ändra mitt tankesätt, är det en dag jag inte tränar så vill jag i alla fall försöka ta en promenad eller köra ex. lite pilates hemma så jag rör på min kropp, får frisk luft och pausar från allt annat. Jag har verkligen börjat tänka mer och mer på allt sånt här på senaste tiden, hur viktigt det är att ta hand om sin kropp, att röra på sig, att vara i nuet, att sova bra, ha fysiska möten med människor och ta hand om sina sociala relationer, att äta hälsosamt och lyssna på kroppen. Jag ska leva med min kropp, min hjärna och mitt mående hela mitt liv och det är bara jag som kan påverka och hjälpa mig att bli den där pigga, friska, glada och hälsosamma. Jag kommer fortsätta med begränsad skärmtid, med fysisk aktivitet och jag vill verkligen läsa på ännu mer och bli duktigare i ämnet. Jag vill läsa Anders Hansens böcker Hjärnstark och Skärmhjärnan och även lite fler böcker om kost osv som jag tror kan hjälpa mig och mitt mående! 

Om du inte lyssnat på Anders Hansens sommarprat än så tycker jag definitivt att du ska göra det! Jag tycker också du ska kolla upp din skärmtid och bli mer medveten om din skärmkonsumtion! Vi vill ju må bra, eller hur? Kram<3

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats